Křehký koláč s jablky - TOP

8. května 2017 v 15:40 | Peťula ** |  →Návody
RECEPT



Na těsto
200 g hladké mouky
150 g špaldové mouky
160 g másla (chlazeného)
80 g cukru moučka
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody
Na náplň
6 větších jablek
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru + 1/2 lžíce
1/2 lžičky mleté skořice
2 ks hřebíčku
1 lžíce másla
1 lžíce citronové šťávy
trocha vody na podlití


Postup

Mouku smíchám s cukrem, solí a kousky másla, přidám žloutek a ručně vytvořím drobenku. K ní přidám vodu a ručně vypracuji hladké těsto. Těsto rozdělám na dvě přibližně stejné části a každou část zabalím zvlášť do potravinářské fólie. Těsto takto nechám v lednici odpočinout přibližně hodinu.
Mezitím si připravím náplň do koláče … 5 jablek oloupu, rozpůlím, odstraním jadřince a nakrájím na tenké měsíčky. V hrnci rozpustím máslo, přidám jablka, třtinový a vanilkový cukr, skořici a hřebíček. Společně vše promíchám a zaliji trochou vody. Za občasného míchání nechám jablíčka povařit zhruba 5-10 minut nebo dokud kolem nich nezůstane hustá šťáva, pak odstavím a vyndám z nich hřebíček.
Troubu předehřeji na 170 °C. Na moukou posypané ploše rozválím jednu část těsta a pomocí válečku jej přenesu do připravené formy. Přebytečné těsto odříznu a upravím, pak ho propíchám vidličkou, položím na něj pečicí papír a zatížím fazolemi. Takto těsto peču v předehřáté troubě 10 minut.
Než se těsto předpeče, připravím si zbytek jablek. Oloupu je, rozpůlím, odstraním jadřinec a nakrájím na tenké měsíčky. Opatrně je promísím s půlkou lžíce vanilkového cukru a citronovou šťávou. Zbytek těsta opět rozválím na moukou posypané ploše a nakrájím ho na tenké proužky (ze zbytků těsta můžete vykrájet libovolné tvary na dozdobení).

Po deseti minutách vytáhnu těsto z trouby a odstraním z něj pečicí papír s fazolemi. Na částečně předpečený korpus rozprostřu připravenou směs jablek, které jsem vařila, a na ni pokladu jablka čerstvá, na která dám ořechy. Poté už jen dozdobím nařezanými proužky těsta, potřu rozšlehaným vejcem a peču dalších 40 minut na 170 °C.
Deset minut před koncem pečení jsem teplotu snížila na 160 °C.
Jakmile je koláč hotový, nechám ho vystydnou a pak zapráším moučkovým cukrem.
zdroj
Takhle vypadal můj hotový koláč

Tento recept vám na 100% doporučuju !! :)
Koláč je výborný, skvěle chutná
Po upečení ihned zmizel :D Asi tak moc chutnal

Postup/příprava je možná lehce složitá nebo spíš časově je to na dýl ale určitě to stojí za to :)

Těsto je takové zvláštní, když jsem s ním pracovala ale nějak jsem se s tím poprava

Tu vařenou nápln z jablek jsem dostatečně ocukrovala (vanilkový a skořicový cukr, mletá skořice) protože jablka byla dost kyselá



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 9. května 2017 v 17:59 | Reagovat

Recept vypadá jako, že je fajn. Postup je parádní a tvůj koláč se ti vážně povedl :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama