Recepty 0.5

15. září 2013 v 15:13 | Peťula ** |  →Návody

Slané muffiny




Ingredience: 175 g hladké mouky, cca 20 g šunky, 20 g sýru, 150 ml mléka, 125 g Hery, 2 vejce, 1 ks prášku do pečiva, sůl

Postup: Sýr a šunku nakrájíme na jemno nebo nastrouháme. Heru necháme změknout a utřeme do pěny, přidáme mléko, vejce, sůl, mouku a prášek do pečiva a nakonec i šunku se sýrem. Naléváme do formy na muffiny a pečeme ve středně vyhřáté formě.
..........................................................................................................

Kuřecí prso plněné špenátem a nivou a pečená plněná cibule

Soutěžní recept: Kuřecí prso plněné špenátem a nivou a pečená plněná cibule
  • 4 kuřecí prsa
  • 200 g mraženého listového špenátu
  • 1 cibule
  • 150g nivy
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • bílý pepř
Na rozpálenou pánev dáme trochu oleje a přisypeme jednu cibuli nakrájemnou na jemno. Cibuli necháme zesklovatět. Přidáme povolený listový špenát a chvíli dusíme. Přidáme nivu nakrájenou na kostičky a necháme ji roztéct. Přidáme trochu šlehačky, aby náplň měla krémovější konzistenci. Nakonec přidáme prolisovaný česnek dle chuti. Kuřecí prsa očistíme a nařízneme, tak aby vznikla kapsa. Prsa osolíme, opepříme a naplníme náplní. Dáme je do menšího pekáčku, zalijeme zbytkem šlehačky a upečeme v troubě.

Pečená plněná cibule
  • 4 cibule
  • 100 g prosciutto
  • 150 g nivy
  • olej
  • petrželka
4 cibule očistíme, seřízneme je víc u stonku, aby se daly jednoduše vydlabat. Cibule vydlabeme a vydlabané části nakrájíme na jemno. Na rozpálené pánvi osmahneme na oleji vydlabené části cibulí, přidáme na kostičky nakrájený prosciutto a nivu. Necháme vše spojit a nakonec přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Připravenou směsí plníme vydlabané cibule, které na malém vymaštěném pekáčku peče v troubě do zlatova.
......................................................................................................

Sýrové těstoviny

Sýrové těstoviny
Recept na 3-4 porce:

Co koupit?

  • 50g másla
  • svazek jární cibulky
  • 1/2 z menšího celeru (můžete přidat i jeho natě)
  • 100g nivy
  • 100g eidamu
  • kelímek smetany na vaření
  • koření na dochucení
  • libovolné těstoviny (500g)
Jak na to?
  • Rozpustíme máslo a na něm lehce podusíme cibulku nakrájenou na kolecka a nastrouhaný celer (popřípadě i nakrájene celerové naťě).
  • Po změknutí přidáme nastrouhanou nivu a eidam.
  • Až se sýry "rozpustí" přidáme smetanu a necháme probublat.
  • Teď už jen dochutíme kořením dle chuti každého.
  • Těstovyni uvaříme dle návodu a společně s omáčkou podáváme.
...............................................................................................................

Pirožky plněné masem

Potřebné suroviny:
  • 0,5 kg mletého vepřového masa
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • 1 větší cibule
  • 20 dkg anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 30 dkg mouky
  • pepř, sůl
  • olej
Postup:
1. Z mouky, vajec, lžíce oleje a špetky soli si připravíme klasické nudlové těsto, které vyválíme na plát silný asi 0,5 cm. Těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout.
2. Zelí dáme vařit do mírně osolené vody. Po uvaření zelí slijeme.
3. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso, podle chuti osolíme a opepříme a dusíme. Hotové maso přidáme k uvařenému zelí.
4. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko navrstvíme hromádku směsi z masa a zelí. Kolečko přehneme napůl, aby vytvořilo půlměsíček a okraje pořádně spojíme a vidličkou naznačíme vroubkování.
5. Slaninu pokrájíme nadrobno a smažíme na pánvi dozlatova.

6. Pirožky dáme vařit do velkého hrnce do vroucí osolené vody. Vaříme zhruba 15 minut, po uvaření slijeme vodu a pirožky podáváme s uškvařenou slaninou.
........................................................................................................

ŠŤAVNATÉ KRŮTÍ MASO SE ZELENINOU

Věříme, že již víte, co připravíte k sobotnímu obědu. Tak ať vám chutná jako naší redakci!; Jakub Jurdič
Na 4 porce potřebujete: 250 g krůtích prsou, 2 mrkve, 1 petržel, 150 g celeru, 1/2 kedlubny, 150 g brokolice, hrst plocholisté petržele, 70 g másla, sůl a černý pepř, podle chuti medvědí česnek (pokud neseženete podobně jako my v den focení, můžete použít 1-2 stroužky obyčejného)
Na přílohu: 500 g těstovinové rýže, 3 lžíce olivového oleje a asi 600 ml vody.
Krůtí prsa nakrájejte na malé kousky, osolte a opepřete je a orestujte na kousku másla ze všech stran dozlatova. Pak maso vyjměte a odložte bokem. Pokud chcete, můžete použít méně soli a krůtí kousky nejdřív nechat 10 minut marinovat s trochou sójové omáčky.
Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky, cibuli nasekejte nahrubo. Vše následně vložte do výpeku po masu a chvilku restujte, dokud nezačnou zelenině zlátnout okraje. Pak vraťte zpět do pánve maso, podlijte trochou vody a nechte asi 15 minut dusit doměkka. Pak podle chuti a možností vmíchejte hrst nahrubo nasekané plocholisté petržele.
V malém hrnci si připravte přílohu. Rozehřejte trochu olivového oleje a nasypte do něj těstovinovou rýži. Tu podobně jako tu klasickou chvilku restujte, pak ji podlijte naběračkou vody a nechte vodu vydusit. Pak přidejte další naběračku a postup opakujte, dokud není těstovina měkká.
Krůtí směs podávejte s těstovinovou rýží a úsměvem na tváři - i když je recept jednoduchý a bez výrazných koření, chutě se doplňují na jedničku!
..........................................................................................................................
TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA S MERUŇKAMI
Kombinace meruněk a tvarohu je prostě skvělá!; Jakub Jurdič
Na 4 porce potřebujete: 8-10 rohlíků, 250 g měkkého tvarohu ve vaničce (je mokřejší), 2 lžíce cukru, 150 g kompotovaných meruněk, 2 vejce (plus dva bílky na sněhovou čepici), 1 vanilkový cukr, podle chuti asi 100 g cukru krupice, 75 g másla, 250 ml mléka, skořici a kousek másla na vymazání zapékací misky.
Rohlíky nakrájejte na kolečka (a ty případně ještě na poloviny), meruňkový kompot sceďte a ovoce nakrájejte na menší kousky. Máslo rozpusťte.
Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Mléko smíchejte s vajíčky a oběma cukry (vyjma dvou lžic krupicového), až vznikne homogenní hmota. Podle nálady a času polovinu rohlíků buď vyskládejte na dno, na ně navrstvěte tvaroh rozmíchaný s trochou mléčné směsi a nakrájené meruňky, zarovnejte druhou polovinou rohlíků a zalijte zbylým mlékem a rozpuštěným máslem. Pokud nemáte času nazbyt, můžete smíchat pokrájené rohlíky s tvarohem, meruňkami, mlékem, vajíčky a máslem. Takto připravenou směs vložte do máslem vymazané formy.
Připravenou žemlovku posypte trochou skořice a vložte do trouby a pečte asi 35 minut.
Dva vaječné bílky o pokojové teplotě vyšlehejte do tuhého sněhu (pomůže vám s tím přidaná špetka soli) a postupně do něj zašlehejte i zbylé dvě lžíce cukru krupice. Připravený sníh navrstvěte na předpečenou žemlovku, hezky ho zarovnejte a dejte dopéct ještě asi na 10 minut, dokud povrch nezezlátne
................................................................................................................................

Špagety zapečené s rajčatovou směsí a sójovým masem

Olininy zapečené špagety s omáčkou ze sójového masa ocení i příznivci vegetariánské stravy; Greta Blumajerová

Na 2 velké porce potřebujete: 250 g špaget nebo jiných těstovin, 1 sáček (100 g) sójového granulátu, 1 kostku hovězího bio bujonu nebo 1 kalíšek gelového , 2 lžíce oleje, 1 plechovku (400 g) drcených rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, pepř, bylinky či jiné koření podle aktuální nabídky vašich zásob (třeba tymián a oregano) a sýr na posypání.

Postup: Špagety uvařte v lehce osolené vodě, v jiném hrnci uvařte sójový granulát. Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a v pekáčku rozehřejte trochu oleje a cibuli na něm opečte dozlatova. Přidejte na kousky rozdrobenou kostku bio vývaru nebo kalíšek toho gelového, zalijte asi 0,5 dl vody a vše rozvařte - pokud máte v mrazáku trochu domácího vývaru, tím lépe pro vás! Scezené špagety přidejte do pekáče a rozmíchejte se vzniklou omáčkou. Podle chuti můžete doladit kořením - třeba tymiánem, oreganem nebo špetkou mletého kmínu. Vše rozdělte na dvě části.
Granulát sceďte a vymačkejte z něj nadbytečnou vodu. Na dně pekáče nechte polovinu špaget, pak přijde vrstva granulátu smíchaného s drcenými rajčaty a protlakem, pak druhá polovina špaget a nakonec nastrouhaný sýr
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Andie Andie | E-mail | Web | 15. září 2013 v 19:59 | Reagovat

Špagety :3

2 Melissa Melissa | Web | 17. září 2013 v 0:51 | Reagovat

Úžasné recepty:)Zaujaly mě hlavně ty slané muffiny.Budu je muset vyzkoušet:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama