Recepty 0.4

22. září 2013 v 14:47 | Peťula ** |  →Návody

Míša řezy





Potřebné ingredience:
Těsto
  • 6 vrchovatých lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • 5 vajec
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • ½ prášku do pečiva
Náplň
  • 250 g másla
  • 500 g tvarohu
  • 150 g cukru
  • rum nebo rumová tresť
Na polevu
  • 120 g čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 40 g nastrouhané bílé čokolády na posypání (nemusí být)
Postup:
1. Žloutky oddělíme od bílků, ze kterých vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 °C zhruba 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.
2. Z tvarohu, který vyšleháme se změklým máslem, cukrem a rumem, si připravíme hladký krém. Krémem potřeme vychladlé upečené těsto.
3. Na polevu si připravíme vodní lázeň, ve které zvolna rozehřejeme máslo s nalámanou čokoládou. Jak se čokoláda začne rozpouštět, postupně přidáme také lžíce mléka.
4. Polevu rovnoměrně nalijeme na krém a necháme v ledničce dobře ztuhnout. Po vychladnutí můžeme ještě dozdobit strouhanou bílou čokoládou, která vypadá na tmavé polevě velmi efektně.
....................................................................................................................................

Ananasové tiramisu s kokosem

Italský dezert v podobě nadýchaného tiramisu je neodolatelný. Vyzkoušejte jeho exotickou bezvaječnou verzi s ananasem a kokosem efektně servírovanou v kokosovém ořechu!
Potřebné ingredience:
  • 1 kokosový ořech (pokud budete moučník servírovat více lidem a využijete skořápku, budete jich potřebovat více podle počtu hostů)
  • 1 plechovka ananasového kompotu
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 400 g cukrářských dlouhých piškotů
  • 90 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 1 sklenka kokosového likéru
  • podle chuti strouhaný kokos
  • holandské kakao na posypání
Postup:
1. Ananas necháme odkapat a nakrájíme ho na menší kostky. Zachycenou šťávu z ananasu smícháme s kokosovým likérem. Kokosový ořech přepůlíme. Vnitřek můžeme vydlabat a čerstvý kokos použít při zdobení anebo jej necháme tak a využijeme strouhaný kokos.
2. Mascarpone jemně promícháme s cukrem a postupně do něj vmícháváme ušlehanou smetanu. Pokud budeme tiramisu servírovat v kokosu, tak si cukrářské piškoty nalámeme na menší kousky, jinak je ponecháme tak.
3. Piškoty v rychlosti namáčíme v ananasovo-kokosové šťávě a skládáme do ořechu/nádoby tak, že vložíme trochu piškotů, přidáme pár kostek ananasu, zakryjeme je krémem z mascarpone a ve stejném pořadí pokračujeme do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu mascarpone posypeme kakaem a dozdobíme kokosem.
4. Tiramisu necháme na několik hodin ztuhnout v ledničce.
.........................................................................................................................................

Jablečný koláč z jedné mísy

Jablečný koláč z jedné mísy

Suroviny:

1 hrnek krupice
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 prášek do pečiva
1 kg jablek
skořicový cukr
oříšky
hrozinky
máslo

Postup:

Připravíme si všechny suroviny. Nastrouháme si jablka. Sypké hmoty, krupici, mouku a cukr nasypeme do jedné mísy. Na dno plechu vysypeme jeden hrnek směsi z mísy. Vložíme vrstvu jablek. Podle chuti můžeme přisypat oříšky, hrozinky, skořicový cukr nebo třeba kokos. Kreativitě se meze nekladou. Celý postup se opakuje. Vše zasypeme opět jedním hrnkem připravené směsi. Přidáme vrstvu jablek. Poslední zbývající hrnek směsi přijde na povrch. Na vrch přidáme ještě pár plátků másla.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20 minut. Jakmile koláč zrůžoví, je hotovo. Ideálně podáváme se šlehačkou.
................................................................................................................................................

Kubánský banánový dort s křupavou čokoládou

Přemýšlíte, co na nedělní stůl? Co takhle kubánský banánový dort s křupavou čokoládou

Potřebné suroviny:

Těsto:
200g hladké mouky
200g cukru krupice
4 vejce
50ml oleje
50g kakaa

Náplň:
2 velké smetany ke šlehání
150g cukr krupice
80g kakaa
želatinový ztužovač
4 banány
čokoláda nebo čokoládová poleva na polití dortu

Zdroj: http://www.toprecepty.cz

Postup

Jeden den před samotným pečením dortu (nebo alespoň několik hodin) si připravíme náplň. Smetanu ke šlehání přivedeme k varu a přidáme krupicový cukr a kakao. Povaříme cca jednu minutu. Až směs zchladne, dáme před noc do ledničky odpočinout.

Ve velké misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme ka­kao, mouku, přilijeme olej a dobře promícháme.

Ve druhé míse vyšleháme z bílků sníh a pak ho pomalu zamícháme do hladkého těsta.

Těsto nalijeme do vymazané a nejlépe i moukou posypané dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba půl hodiny.

Počkáme, až korpus vychladne a poskládáme na něj podélně rozkrájené banány a šlehačku z ledničky (do které můžeme přisypat ztužovač pro lepší držení tvaru).

Dáme na chvíli znovu do ledničky a po zhruba půl hodině poléváme rozpuštěnou čokoládou. Pokud chcete, náplň můžete plnit do podélně rozkrojeného korpusu a čokoládou polít přímo korpus.
...........................................................................................................

Skořicové tousty

Potřebné suroviny:
  • 2 vejce
  • 1 lžička medu
  • mletá skořice
  • 5 lžic mléka
  • strouhanka
  • olej
  • světlý toustový chléb
Postup:
1. Vejce důkladně rozšleháme s medem, mlékem a skořicí. Do druhého talíře si připravíme strouhanku.
2. Plátky toustového chleba obalujeme nejprve ve vaječné směsi, poté ve strouhance.
3. Na rozpálené pánvi smažíme tousty z obou stran dozlatova.
4. Hotové tousty posypeme cukrem a ihned podáváme.
.................................................................................................................................

Vanilkové krémeše

Věhlasným maďarským dezertem jsou bezpochyby krémeše (u nás také známé jako "kremšnyty"). V originální receptuře se používá vždy pravá vanilka z lusku. Výhodou je, že se u nich toleruje způsob konzumace, který není příliš kultivovaný. Vanilkový krém z krémem vytéká, a proto si po nich i ve vyhlášené maďarské cukrárně Ruszwurm můžete labužnicky olizovat prsty, aniž byste pohoršovali své okolí. Věříme, že vás zaujme i náš recept na jejich domácí přípravu.

Potřebné suroviny:
  • 1 balení chlazeného listového těsta
  • 1 l mléka
  • 280 g cukru moučka
  • 140 g hladké mouky
  • 8 bílků
  • 5 žloutků
  • ½ dužiny z vanilkového lusku
Postup:
1. Listové těsto rozválíme na tenkou vrstvu a natáhneme na obrácenou stranu plechu na pečení. Takto připravené ho vložíme do trouby a pečeme pár minut na 240°C dorůžova. Takto postup ještě jednou zopakujeme, potřebujeme 2 pláty těsta.
2. Mezitím si připravíme krém - žloutky rozkvedláme s moukou a trochou mléka. Z bílků vyšleháme sníh, do kterého během šlehání postupně přidáme cca 4/5 cukru.
3. V kastrolku přivedeme k varu mléko, do kterého jsme přidali zbytek cukru. Poté také přidáme dužinu z vanilkového lusku. Cukr i vanilku přidáváme těsně před varem, dříve ne, jinak mléko připálíme!
4. Za stálého míchání do vroucího mléka vlijeme žloutkovou směs. Když celý obsah kastrolku začne opět vřít a mírně se zahustí (stálé micháme, ideálně ručním mixérem nastaveným na menší otáčky), vmícháme do něj ušlehaný sníh a kastrolek odstavíme.
5. Horký vanilkový krém nalijeme na upečený plát z listového těsta a rovnoměrně je rozetřeme. Přikryjeme horním plátem těsta. Necháme dostatečně vychladnout, teprve poté krájíme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama