Recepty 0.3

13. září 2013 v 15:25 | Peťula ** |  →Návody
Soutěžní recept: Hruškový koláč



Hruškový koláč


Ingredience:
  • 3-4 hrušky
  • 2 celá vejce
  • 100 g cukru moučka
  • špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 dcl mléka
  • 4 lžíce oleje
  • lžička kakaa

Poleva :
  • 1 skořicový cukr
  • 8 dkg másla
  • 1 celé vejce

Postup:

Nepřezrálé hrušky omyjeme, oloupeme a zbavíme je jádřinců. Nakrájíme na silnější plátky. Takto připravené hrušky si zatím odložte stranou.

Troubu si zapneme na 180 stupňů Celsia. Do mísy vložíme vejce, špetku soli, cukr a řádně vyšleháme do pěny. Do směsi pomalu zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme olej a mléko a vše ještě jednou řádně prošleháme do řídkého těsta.
Vymažeme dortovou formu a na dolní část si vystřihneme kruh z pečícího papíru a dáme ho na dno. Můžeme péct také jako klasický koláč na hlubokém plechu, pak použijeme dvojitou dávku surovin. Do připravené dortové formy nalijeme polovinu těsta, uhladíme a pokryjeme plátky hrušek Do zbývající části těsta přimícháme lžíci kakaa a zalijeme hrušky. Koláč dáme na 30 minut do trouby.

Mezitím si připravíme polevu. Rozpustíme máslo, do kterého zamícháme balíček skořicového cukru Do schladlé směsi pak zamícháme jedno vejce.

Po cca 30 minutách vyndáme koláč z trouby (můžeme zkusit špejlí, zda se už těsto nelepí), řádně propícháme vidličkou a přelijeme připravenou polevou. Koláč dáme zapéct do trouby na cca dalších 20 minut.
..........................................................................................................................................

Meruňky v čokoládě

Ingredience (na 4 porce):
500 g velkých čerstvých meruněk, 20 piškotů, bílé víno, 30 g másla, 100 g kvalitní čokolády na vaření, 2 dl mléka, lžíce cukru

Postup:

Piškoty rozdělíme do 4 misek, pokapeme vínem a necháme nasáknou. Omyté meruňky rozpůlíme, odpeckujeme a prohřejeme po obou stranách na rozehřátém másle. Meruňky položíme na piškoty. Do másla od opékání ovoce přidáme čokoládu rozlámanou na kousky, cukr, mléko a zahříváme za stálého míchání, až se suroviny spojí v hladkou omáčku. Nalijeme na meruňky a podáváme.

Soutěžní recept: Meruňky v čokoládě

.................................................................................................................................¨

Jednoduchý čokoládový dort


Soutěžní recept: Jednoduchý čokoládový dort


Potřebné ingredience:
Polohrubá mouka - 2 hrnky
Cukr krystal - 1 hrnek
Olej - ½ hrnku
Vejce - 2 ks
Vanilkový cukr - 1 balíček
Prášek do pečiva - 1 balíček
Rum - 2 lžíce (i víc, záleží na Vaší chuti )
Mléko - 1 hrnek
Kakao - 3 lžíce (podle toho jak tmavý korpus chcete mít)
Džem, marmeládu, nutellu - na namazání korpusu
Čokoládová poleva - mléčná, hořká, bílá, oříšková

Postup :
Vše smícháme dohromady. Já vše dělám robotem, protože těsto je pak krásně nadýchané. Vlejeme do vymazané formy na dort, kterou můžeme vysypat například kokosem. A dáme do vyhřáté trouby. Já jsem pekla cca 50 min při 165 °C. Ale každý máme jinou troubu, takže čas je jen informativní.
Když korpus vyndáme, necháme ho chvilku odpočinout a poté rozkrojíme. Rozkrojený korpus namažeme marmeládou nebo čímkoliv jiným (mazala jsem oba díly ). Marmeládu je dobré naředit třeba rumem nebo vodou - lépe se rozmazává. Přiklopíme a necháme odpočívat. Připravíme si polevu, kterou zvolíme podle chuti. Já jsem spotřebovala jeden a půl "balíčku" polevy.

.............................................................................................................................

Kinder mléčný řez


Soutěžní recept: Kinder mléčný řez


Ingredience
Cukr krupise - 8 lžic
Cukr moučka - dle chuti
Kakao - cca 250 g (může být více)
Máslo - 1/2 ks (na vymazání)
Mouka hladká (na vymazání)
Mouka polohrubá - 10 lžíc
Olej - 2 lžíce
Prášek do pečiva - 1/4 balení
Smetana (může být i šlehačka) - 1 ks
Tvaroh - 2 ks
Vejce - 7 ks

Pracovní postup

Těsto:
Vajíčka vyšleháme do pěny, přidáváme cukr,olej a vyšleháme. Jakmile je vše vyšleháno, přidáme kakao a nakonec pomalu vmícháme mouku s kypřícím práškem. Vymažeme a vysypeme moukou dva plechy a na každý dáme polovinu těsta. Těsta dáme péct na 180´C ,cca 7-8 min/záleží na troubě, doporučuji hlídat.
Upečené těsto necháme vychladnout.

Krém:
Vyšleháme tvaroh, přidáme smetanu a máslo, cukr dle chuti a vyšleháme do pěny. Poté na jeden korpus namažeme náplň a druhým ho přikryjeme. Mléčný řež dáme do lednice vychladnout a můžeme podávat.

...........................................................................................................................................

Svěží banánový dezert


Svěží banánový dezert


Ingredience:
2 banány
2 pomazánková másla
2 lžíce mletého cukru
1 šlehačka ke šlehání
1-2 balení Be-Be sušenek
2 dcl rozpustné kávy, rum, cukr
čokoládová poleva

Krém:
Pomazánkové máslo dáme do šlehače, přidáme dvě plné lžíce mletého cukru a necháme důkladně promíchat. Poté pomalu po troškách přiléváme šlehačku a na nejvyšší otáčky necháme společně vyšlehat.

Postup:
Nejprve si zalijeme rozpustnou kávu, po vychladnutí nalijeme do misky, přidáme lžičku cukru a asi lžíci rumu. Přichystáme si formu - srnčí hřbet a vyložíme mikrotenovou folií. Do směsi kávy, cukru a rumu postupně namáčíme sušenky a vyskládáme dno formy. Přidáme připravený krém a doprostřed vložíme banány. Vybíráme spíše dlouhé rovné tvary. Opět naneseme krém. Naposledy namáčíme sušenky, které klademe rovnoměrně vedle sebe na povrch formy. Přečnívající folii přeložíme přes obsah formy a necháme v lednici vychladnout. Nejlépe alespoň dvě hodiny. Po vychladnutí srnčí hřbet s obsahem vyklopíme, sundáme folii a potřeme čokoládovou polevou.

Uchováváme v ledničce.
Doba přípravy cca 20 min.

...........................................................................................................................................

Lehký pralinkový krém s jahodami


Soutěžní recept: Lehký pralinkový krém s jahodami


Recept:

1 neochucené pomazánkové máslo
1 smetana ke šlehání 33%
1 balení rumových pralinek
cukr ( dle chuti )
250 g jahod ( lze i jiné ovoce )
1 balení cukrářských piškotů
1 silné esspreso

Postup :
Ručním šlehačem vyšleháme smetanu do tuha, vmícháme pomazánkové máslo a zašleháme. Rumové pralinky po jedné rozmačkáme do krému a opět zašleháme. Podle potřeby dosladíme cukrem. Na dno mističek dáme krém, na něj poklademe cukrářské piškoty namočené v esspresu a plátky jahod a opět pokryjeme krémem. Lehce posypeme kakaem a ozdobíme dle fantazie.
................................................................................................................................................


Čokoládové tartaletky


Potřebné ingredience:
Košíčky
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g cukru krupice
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody
  • sůl
  • formičky na košíčky
Čokoládový krém
  • 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 30 g másla
Postup:
1. Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli. Do směsi přidáme máslo a zpracujeme v drobenku, do které přidáme žloutek a vodu. Ručně zpracujeme hutné těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
2. Po vyjmutí z lednice těsto vyválíme, skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem z něj vykrájíme kolečka, kterými vyložíme formičky na košíčky. Košíčky vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 10 minut.
3. Smetanu nalijeme do kastrolku a přivedeme k varu, opatrně, aby se nepálila. Čokoládu nalámeme na menší kousky, vložíme do mísy a přelijeme vařící smetanou. Pořádně promícháme a poté do směsi vmícháme máslo. Krém necháme vychladnout.
4. Upečené košíčky plníme čokoládovým krémem, ideálně pomocí cukrářského sáčku. Můžeme dozdobit například strouhanými oříšky, kokosem nebo hoblinkami bílé čokolády.
...........................................................................................................................................

Květinové cupcakes

Potřebné ingredience:
Těsto
  • 125 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 125 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Krém
  • 120 g cukru moučka
  • 180 g změklého másla
  • 60 g bílé čokolády
  • 3 lžíce mléka
Kytičky
  • 300 g marcipánu
  • potravinářské barvy dle vlastního výběru
Postup:
1. Máslo, cukr a vanilkový extrakt vyšleháme za pomocí mixéru do nadýchaného krému. Do něj postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vejce. Nakonec pomalu přilijeme mléko. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a každý z nich naplníme do 2/3 jeho obsahu těstem. Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 15 až 20 minut.
2. Během pečení si připravíme krém. Mléko pomalu zahřejeme v kastrolku na plotně a nalámeme do něj bílou čokoládu. Mícháme tak dlouho, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Necháme vychladnout. V míse si utřeme moučkový cukr se změklým máslem do pěny a postupně do ní také přidáváme vychladlou čokoládu. Všechny ingredience vymícháme v hladký krém. Krém můžeme rozdělit na více části a každou z nich obarvit jiným potravinářským barvivem.
3. Marcipán podle vlastního výběru obarvíme a tvarujeme z něj kytičky. Krémem naplníme zdobící sáček, kterým vytváříme na upečených a vychladlých dortících čepičku. Na závěr ozdobíme marcipánovými kvítky.
Kopírujte se ZDROJEM !
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Andie Andie | Web | 13. září 2013 v 22:29 | Reagovat

Že bych něco zkusila? :D

2 Chloé Chloé | Web | 13. září 2013 v 23:46 | Reagovat

Mňam, to sú ale dobroty :-D Ale mne by sa asi veľmi nepodarili, pretože v pečení nie som nejaký macher, teda dá sa povedať, že žiaden :DD :-D  :-P  :-)

3 H. H. | Web | 14. září 2013 v 13:34 | Reagovat

No mňam O.o Tak to jdu hned ukázat mamce, abychom něco zkusili ! :D

4 S. S. | Web | 14. září 2013 v 15:02 | Reagovat

Jé, teď jsem dostala chuť na něco sladkého. Určitě musím něco z toho někdy vyzkoušet!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama