Recepty 0.6

11. srpna 2013 v 19:37 | Peťula ** |  →Návody

Jahodová roláda s cereáliemi

Lupínky po půl dni v lednici trochu změknou. Nebojte se, že roláda bude křupat!; Marie Bartošová



Potřebujete: 4 vejce, 4 lžíce cukru krupice, 4 lžíce mouky, lžičku prášku do pečiva, špetku soli, kůru z jednoho citronu, lžíci rostlinného oleje, lžičku strouhanky, 400 ml smetany ke šlehání, lžičku griotky, čerstvé jahody, dvě hrsti čokoládových cereálií, dva ztužovače do šlehačky.
Postup: Žloutky vymíchejte s cukrem, přidejte k nim mouku s práškem do pečiva a sníh vyšlehaný se solí. Do těsta přidejte ještě nastrouhanou citronovou kůru, griotku, strouhanku a olej. Základ rozlijte na plech s pečicím papírem a roládu pečte při 180 stupních Celsia 8 minut. Vyndejte ji, srolujte a nechte zchladnout. Poté ji naplňte jahodovou šlehačkou (vznikne vyšleháním smetany se ztužovači a přidáním kousků jahod). Nechte si ale trochu krému stranou - tím pak pomažte naplněnou roládu. Teď už zbývá jen posypat čokoládovými lupínky, a můžete začít pomalu ochutnávat.
............................................................................................................................
BÍLKOVÝ DORT S ČERSTVÝM OVOCEM
Dort krájejte opatrně, aby se nerozpadl, úspěch zaručujeme!; Jakub Jurdič
Potřebujete: 6 bílků, 200 g cukru krupice, 100 g mletých mandlí, 1 lžičku bramborového škrobu a špetku soli
Na krém a ozdobení si připravte: 50 g hořké čokolády, 300 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku), 2 lžíce limetkové šťávy, kůru z 1/2 limetky a 200 g ovoce podle chuti a sezony - my jsme použili jahody, kanadské borůvky a physalis.

Vajíčka vyndejte z lednice a nechte je zahřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 150 stupňů Celsia, aby byla ve chvíli, kdy do ní budete dávat bezé pláty, vyhřátá. Dva plechy vyložte pečicím papírem, na který si obyčejnou tužkou nakreslete celkem čtyři kruhy o průměru 22 centimetrů.
Vajíčka oddělte na žloutky a bílky - dnes budeme potřebovat jen druhé jmenované. K bílkům přidejte lžičku škrobu a špetku soli a vyšlehejte z nich sníh, do kterého postupně zašlehejte cukr, až vznikne dokonale tuhá a jasně bílá hmota. Do té nakonec opatrně vmíchejte namleté mandle. Bezé rozdělte na 4 stejně velké části a ty rovnoměrně rozetřete na předkreslené kruhy.

Plechy vložte klidně zároveň do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Po uplynutí doby pečení troubu pootevřete a bezé v ní nechte vychladnout.
Mezitím si připravte šlehačkový krém - vychlazenou šlehačku vyšlehejte dotuha a až na závěr do ní vmíchejte nastrouhanou limetkovou kůru a vymačkanou limetkovou šťávu. Čokoládu rozpusťte nebo nastrouhejte a začněte vrstvit: dospodu přijde plát bezé, na něj čtvrtina šlehačky a pár "cákanců" nebo lžic strouhané čokolády. Postup ještě třikrát opakujte - úplně navrch přijde poslední čtvrtina limetkové šlehačky.
...........................................................................................................................

Norské vafle dvou barev

Norské vafle dvou barev

Suroviny

100 g másla
4 vejce
1dl cukru
2 čajové lžičky vanilkového cukru
2 čajové lžičky kardamomu
5 dl hladké mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
5 dl pomerančového džusů

Postup

Jednoduše všechny ingredience nasypeme do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a všechno pořádně vyšleháme. Jakmile se vše spojí a těsto je hladké, necháme je na dvacet minut odpočinout. Vafle pečeme ve vaflovníku. Podáváme podle chuti potřené zakysanou smetanou, šlehačkou nebo marmeládou. Přidáme i nejlépe čerstvé ovoce, pokud zrovna není sezona, můžete použít i kompotované.
TIP: Jste milovník čokolády? Než tradiční bílé, dali byste si raději čokoládové vafle? Není problém. Rozdělte si těsto na dva díly a do jednoho přidejte dvě lžičky kakaa. Můžete si tak upéct jak světlé, tak i tmavé vafle s příchutí čokolády.
.......................................................................................................




























































 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama